Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/azevahu1/public_html/albaprevent.hu/webshop/system/database/mysql.php on line 6
Segítség a védőlábbelik kiválasztásához
Kategóriák
Kiemelt termékek

Segítség a védőlábbelik kiválasztásához

Segítség a védőlábbelik kiválasztásához

 

A lábvédő eszközök a szandálokat, félcipőket, magas szárú lábbeliket, bakancsokat, csizmá­kat, kalucsnikat, a lábszár-, a boka-, a térd-, és a combvédőket, valamint a teljes lábfelületet védő eszközöket foglalják magukba. Feladatuk a teljes lábfelület védelme a különféle sérülések ellen. A védőlábbeliben a láb ujjainak mozgását mindenkor biztosítani kell. A láb csontszerkezetének és izomzatának rugalmasságát a lábbeli anatómiai követelmények­nek megfelelő talpkialakítása biztosítja.

A lábat elsősorban a mechanikai hatások (ütés, zúzódás, szúrás, vágás), az elcsúszás, a szélsőséges hőhatások, a vegyi hatások, az áramütés, valamint a sztatikus feltöltődés hatásá­tól kell megvédeni.

A különböző szakmákban előfordul(hat)ó kockázatok ellen a dolgozók lábának és egyes esetekben a lábszárának védelmére gyártott védőlábbelik általános érvényű követelményeit és a vizsgálatok módszereit az MSZ EN ISO 20344:2004/A1:2008 szabvány határozza meg.

A lábbelik rendeltetési céljuk szerint olyan lábbelik, amelyek védelmi célt szolgáló alkatré­szeket tartalmaznak azért, hogy a rendeltetési céljuk szerinti szakmai ágazatokban előforduló balesetek okozta károsodástól viselőjét megvédjék.

Ennek alapján megkülönböztetünk:

  • Szakmai használatú biztonsági lábbelit, melynek orrmerevítője 200 J energiának megfelelő ütéssel szemben nyújt védelmet (MSZ EN ISO 20345:2004/A1:2008),
  • Szakmai használatú védőlábbelit, melynek orrmerevítője 100 J energiának megfelelő ütéssel szemben nyújt védelmet. (MSZ EN ISO 20346:2004/A1:2008),
  • Szakmai használatú munkalábbelit, amely ütéssel, nyomással szemben védelmet nem biztosító orrmerevítő nélkül készül (MSZ EN ISO 20347:2004/A1:2008).

Megjegyzés: E lábbelik elnevezésüktől függetlenül védőlábbelinek (egyéni védőeszköznek) minősülnek.

Általános követelmények és jelölések

A lábbelik felosztása: az alapvető és a kiegészítő követelményeik leggyakrabban alkalma­zott kombinációi, formakialakítása és alapanyaga alapján, az alábbi táblázat szerint kategóriákba vannak sorolva.

 

Kategória Alapvető követel-mények Kiegészítő követel-mények A lábbelik formai kialakítása
Biztonsági lábbeli Védő-lábbeli Munka-lábbeli* Jelölés Értelmezés
SB PB OB I vagy II   A félcipő
S1 P1 O1 I Zárt kéregrész, antisztatikus tulajdonságok, a sarok energiafelvétele B C B: bokacsizma C: lábszárközépig érő csizma
S2 P2 O2 I Az S1 vagy P1 vagy O1 szerint, továbbá vízáteresztés és vízfelvétel D térdig érő csizma
S3 P3 O3   Az S2 vagy P2 vagy O2 szerint , továbbá behatolási ellenállás, mintázott járótalp D térdig érő csizma
S4 P4 O4 II Antisztatkius tulajdonságok, a sarok energiafelvétele E térden felül érő csizma (a viselője igénye szerint változtatható szárhosszúság)
S5 P5 O5 II Az S4 vagy P4 vagy O4 szerint, továbbá behatolási ellenállás, mintázott járótalp E térden felül érő csizma (a viselője igénye szerint változtatható szárhosszúság)

* = elnevezése ellenére egyéni védőeszköznek minősül

 

Jelölőkód Csoportosítás
I Bőrből és egyéb anyagból készült lábbelik, kivéve a teljes egészében gumi vagy polimer lábbeliket
II Teljes egészében gumiból (pl: vulkanizált eljárással) vagy teljes egészében polimerből (pl: fröccsöntött eljárással) készült lábbelik.

Az I. csoportba tartozó lábbelikre alkalmazott jelölések

 

Külön jel Követelemények Osztály Kategória Kategória Kategória Kategória
SB (OB) S1 (O1) S2 (O2) S3 (O3)
- alapkövetelmények I x x x x
- kiegészítő védelem, zárt sarokrész I o x x x
A antisztatkius tulajdonság I o x x x
E sarok-energiafelvétel I o x x x
WRU felsőrész nedvességgel szembeni ellenállása I o o x x
P átszúrás elleni védelem I o o o x

Megjegyzés: x = kötelezően teljesítendő követelmények

o = a követelmények teljesülése nem kötelező

További kiegészítő követelmények a szabvány szerint

 

HI meleggel szembeni ellenállás
CI hideggel szembeni ellenállás
HRO kontakt hővel szembeni ellenállás
M fejközép-védelem (csak az MSZ EN ISO 20345/A1:2008 szerint)
C elektromosan vezetőképes lábbelik
I elektromosan szigetelt lábbelik
WR a lábbeli vízállósága
CR felsőrész vágással szembeni ellenállása
AN bokavédelem
FO fűtőolajjal szembeni ellenállás (csak az MSZ EN ISO 20347/A1:2008 esetén, az MSZ EN ISO 20345/A1:2008 esetén alapkövetelmény)
F1, F2, F3 típusú a tűzoltás veszélyeivel szembeni védelem (MSZ EN 15090 szerint)

Jelölések:

A lábbeli jelölése (általában a cipő nyelvén elhelyezve)

* gyártó neve

* CE jelölés

* szükség szerint a tanúsító szervezet számát
* gyártás dátuma (év, negyedév)

* lábbeli típusa, azonosítója
* lábbeli mérete

* védelmi szint (pl. O2, egyéb kiegészítő jelek, pl. FO)

* alkalmazott szabvány

* anyagösszetételre való utalás.

A lábbelik főbb részei:

- talpmintázat,

- járótalp (az orrmerevítő pereme alatti rész kivételével a talp legyen megfelelően a széleken nyitott mintázattal ellátva),

- behatolás álló betét (acél talplemez),

- köz­talp,

- élvonal vagy szegezett erősítő szegély,

- talpbélés,

- sarok,

- fej,

- fejbélés (habcsík, bélés),

- felsőrész,

- orrmerevítő (biztonsági vagy védő),

- fűzőlyuk-erősítő,

- nyelv,

- szárrész (a szármagasság a lábbeli méretszáma szerint, a formakialakításnak megfe­lelően meghatározott, melyet a vonatkozó szabvány mm-ben ad meg),

- szártető-­szegő.

A csak gumiból vagy a csak polimerekből gyártott lábbeli részei:

- járótalp,

- sarok,

- fejrész,

- szárrész.

Tisztítás, ápolás

A lábbeliket rendszeresen szellőztetni kell. A lábbelik a kereskedelemben kapható tisztítószerekkel (pl.: kefe) tisztítható és ápolható. A nedves lábbelik fűtőtesten történő szárítása nem megengedett. A lábbeliket minden használat előtt ellenőrizni kell az esetlegesen kívülről felismerhető sérülések (pl. működik-e a zárórendszer, megfelelő-e a profilmagasság, sértetlen-e a felsőrész) miatt. Kiegészítő tartozékok, mint pl. talpbetétek, használata negatív befolyással lehet a lábbeli védelmi funkciójára.

 

A lábbelik típusai

Mechanikai hatások ellen

Behatolás ellen

Hőhatás ellen

Tűzoltás veszélyei ellen

Vegyihatás ellen

Szigetelő lábbelik

Mechanikai hatások elleni védelem

Az eső, zuhanó tárgyak elleni védelem esetén ütéssel és nyomással szemben ellenálló orrmerevítővel ellátott védőlábbelit kell használni. Az orrmerevítő belső hosszát a lábbeli méretének függvényében szabvány határozza meg. A lábbelibe a biztonsági vagy a védő orrmerevítőt úgy kell beépíteni, hogy azt onnan a láb­beli roncsolása nélkül ne lehessen eltávolítani.

A talp felőli átszúródás okozta sérüléstől a védőlábbelibe e célra megfelelő anyagból készült talple­mez védi a teljes talpfelületet.

A lábközépvédő betétet olyan módon kell a lábbelihez erősíteni, hogy a lábbeli károsítása nélkül ne legyen levehető. A lábközépvédő-betét ütésállósága 100 J ütési energiával való vizsgálatkor és az ütés pillanatában a legkisebb belmagasság ne legyen kisebb, mint a lábbeli mérete szerint mm-ben meghatáro­zott (függőleges) távolság (37-41 mm közötti érték).

A behatolás ellen védő valamennyi lábbelire vonatkozó előírás
Ha a lábbelit a vonatkozó szabványban előírtak szerint vizsgáljuk, akkor a talpszerkezetbe való behatoláshoz szükséges erő legalább 1.100 N legyen.

Az általános ipari használatú fröccsöntött PVC csizmák esetében a szármagasságok a követ­kezők lehetnek: boka, fél térdig érő, rövid térdig érő, térdig érő, háromnegyed combig érő, teljes combig érő (MSZ ISO 4643:1993). A PVC csizmák esetében a talpmintázat a bordák tövében lekerekített sarkú. A talpmintázat­nak a jelentős hatása lehet az idő előtti talprepedések képződésében.

Kézi láncfűrész vágása elleni védelem: Csak „C" formakialakítású, legalább 195 mm szár­magasságú, valamint a „D" és az „E" formakialakítású lábbelit szabad használni, (vizsgálati) láncsebesség szerint a lábbelik 4 osztályba vannak sorolva (0., 1., 2., 3.)

Vágással szembeni ellenállás: A lábbeli védőfelülete az él vonal felett legalább 30 mm ma­gasságig, és az orrmerevítőtől a kéreg végéig terjedjen. A lábbeli ne legyen „A" formakialakítású. A védőanyagot tartósan a lábbelihez kell illeszteni.

Csúszásgátlást a védőlábbeli talp felületének kialakítása segíti elő, de tudni kell, hogy ez önmagában soha nem elegendő. Megfelelő felületű padozat nélkül csúszásgátlást nem lehet elérni. További feltétel, hogy a sima felülettel a talp és a sarok járófelülete legfeljebb 50%-ban érintkezhet. Csúszásgátlást olyan kiképzésű talp- és sarokfelület biztosít, amelyen a felfekvő bordák merőlegesek az elcsúszás irányára. A járótalp mintázatának az I. csoportba tartozó lábbeliknél legalább 2.5 mm, gumi- vagy polimer lábbelik esetében legalább 4 mm magasságúnak kell lennie. A mintázat nélküli talpak teljes vastagsága, a talp bármely pontján mérve, legalább 6 mm legyen.

Hőhatás elleni védelem

Ebben az esetben meg kell akadályozni a szikrák bejutását a lábbelibe, illetve az alkalmazott egyéb lábvédő alá. Csizma, lábfejvédő vagy lábszárvédő egyaránt alkalmaz­ható. Lábfej- és lábszárvédők esetén a gyors levétel lehetőségét biztosítani kell.

Tűzoltás veszélyeivel szembeni védelem

A lábbeli ne legyen "A'" formakialakítású.

&am

Nincsenek listázandó termékek ebben a kategóriában.
Készítette: OpenCart Magyarország
Alba Prevent Webáruház © 2024