Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/azevahu1/public_html/albaprevent.hu/webshop/system/database/mysql.php on line 6
Segítség a védőszemüvegek kiválasztásához
Kategóriák
Kiemelt termékek

Segítség a védőszemüvegek kiválasztásához

Segítség a védőszemüvegek kiválasztásához

A szem felépítése és természetes védekező reflexe (könnyezés, szemhéj záródás) folytán számos esetben képes önmaga védelmére. A szemhéjzárási reflex az emberi szem azon tulajdonsága, hogy intenzív fény hatására a szemhéjak 0,25 mp-en belül bezáródnak. A szem védőszervei a szemhéjak, a könnylevezető rendszer és a csontos szemgödör.

A szem azonban a munkahelyi kockázatok számos típusa és mértéke ellen már nem képes hatékonyan ellenállni, ezért épségének megóvására az adott tevékenységhez legjobban megfelelő szemvédőeszközt kell alkalmazni.

Szemvédő eszköz a védőeszköz minden olyan formája, amely legalább a szem környékét lefedi. Általánosan elterjedt kivitele a védőszemüveg, amely szemüvegkeretbe foglalt, szemlencséket tartalmazó szemvédő eszköz, oldalellenzős vagy anélküli kivitelben.

A védőszemüveg, mint a szemvédelem eszköze védelmet nyújt különböző ártalmak:

 • mechanikai

- különböző nagyságú becsapódások,
- olvadt fémek és forró szilárd anyagok
- cseppek és fémkifröccsenések,
- optikai sugárzások (0,1 mm-től 1000 mm hullámhosszig),
- porok

 • optikai sugárzás

- ibolyántúli sugárzás (UV; 180-280 nm)
- látható sugárzás (VIS; 380-780 nm)
- infravörös sugárzás (IR; 780 nm -1 mm)

 • vegyi

- vegyi anyagok káros hatása
- gázok, gőzök
vagy ezek bármilyen kombinációja ellen.

Az optikai sugárzás fajtái

 • Ibolyántúli sugárzás (UV)

Az optikai sugárzás rövid hullámú tartománya a következőképpen osztható fel. Szemvédelem szempontjából az UV-C tartománynak csak a 180 nm-től 280 nm-ig terjedő része bír jelentőséggel. Ezt a tartományt csak néhány mesterséges sugárforrás tartalmazza.

Az UV-C tartomány 100 nm-től 180 nm-ig tartó részének csak vákuum esetén van jelentősége, mivel más esetben az atmoszférában abszorbeálódik. Az ultraibolya szűrők skálaszáma tartalmazza a 2-es vagy a 3-as kódszámot, és a szűrőnek megfelelő fényfokozat számot, azaz az 1,2-5 közötti árnyalatszámot is magában foglalja (MSZ EN 170:2003).

 • Látható sugárzás (VIS)

A látható sugárzás hullámhossz-tartománya 380 nm-780 nm között található. Gyakorlatilag nem okoz fiziológiai ártalmakat, mégis védekezni kell ellene, mert a szemre káros hatást gyakorol. Okozhatja a túl erős (pl. nap) fény, tünetei lehetnek: szemkáprázás, látási zavarok.

 • Infravörös sugárzás (IR)

A látható sugárzásnál nagyobb hullámhosszúságú olyan optikai sugárzás, amelynek hullámhossz-tartománya 780 nm és 1 mm között van. A szemvédő eszközökben csak az IR-A (780 nm-1400 nm ) és az IR-B (1400 nm-3000 nm) alkalmazható. Az infravörös szűrők skálaszáma a 4-es kód- és az 1,2-5 közötti árnyalatszámot is magában foglalja (MSZ EN 171.2003).

Ha a sugárzás szintje nagyon magas, akkor az infravörös szűrőket célszerű tükröző felületkezeléssel ellátni, mert az infravörös sugárzás tükröződése kisebb hőmérsékletnövekedést eredményez a szűrőn. Az árnyalatszám kiválasztása az átlagos hőforrás (ºC) figyelembevételével történik, amely 1050-2150 ºC között jellemző (pl. olvasztókemence).

Az adott munkatevékenységhez megfelelő védőszemüveg kiválasztásánál a szemvédelem védelmi képessége elsődleges meghatározása után még számos szempontot kell figyelembe venni. A biztonsági védőszemüveg látómező nagy mechanikai védelmet biztosít, aminek lehet szűrő hatása is.

A szemvédő eszközök kiválasztásának feltételei:

 • CE-jelölés, engedély
 • a viselő arcformájának és látáshibájának figyelembe vétele
 • könnyű súly
 • bőrbarát tulajdonságok (nikkel-allergia)
 • nagy látómező
 • a szárhossz állíthatósága és inklináció (hajlásszög)
 • a látómezők cserélhetősége.

A látómezők anyaga lehet:

- Polikarbonát (könnyű súly, nagyon szilárd anyag, törésbiztonság, korlátlan formatervezési lehetőség, bevonattal ellátható)
- Üveg (jó karcállóság)
- Cellulóz acetát (vegyi anyagok ellen véd)
- Edzett üveg (karcálló felület, szikraálló, pl. hegesztéshez ajánlott)
- Többrétegű (kompozit) - két üvegréteg között egy műanyag réteg: a külső réteg vastagabb, a belső vékonyabb üveg.

A szemvédő eszközöket olyan tartós megjelöléssel kell ellátni, amely meghatározza a felhasználási területet annak érdekében, hogy azt azonosítani és a rendeltetésének megfelelően használni lehessen. A megjelölésnek az összeszerelt komplett eszközön is láthatónak kell lenni. A keretet és látómezőt külön-külön kell jelöléssel ellátni, ha e kettő nem alkot egy egységet.

A látómezők jelöléselátómező

 

2-1,2 : Védőfokozat
W :Gyártó jelölése
1 :Optikai osztály
F :Mechanikai szilárdság (45 m/s)
K :Karcállóság
N :Páramentesség
DIN :DIN-vizsgálati jelölés
CE :CE-megfelelőség

A látómezők színárnyalatai /tulajdonságai / felhasználási területei

Víztiszta, jelölés: 2-1,2 Általános felhasználás,UV-védelem
Sárga, jelölés: 2-1,2 Kontraszt kiemelő hatás (köd)UV-védelem
UV-zöld, jelölés: 3-1,7 UV-sugárzás veszélyének kitett munkahelyeken
Szürke, jelölés: 5-2,5 Kültéri alkalmazás,villanó fény elleni védelem
Barna SCT 400, jelölés: 5-2,5 Kültéri munkák, teherautó vezetők
Ezüst foncsorozott, jelölés: 5-1,7 Belső és kültéri alkalmazás, targonca vezetők
Zöld hegesztő szűrő EN-169 szabvány szerint autogén hegesztéshez,UV- és IR-sugárzás elleni védelem, villanó fény elleni védelem Védőfokozatok: 1,7-től 5-ig.

UVEX rétegezési (bevonat) technológia

 

uvex gyártósor

Az Uvex cég világviszonylatban is a legmagasabb színvonalú védőszemüvegeket gyártja.

 

A folyamatos technológiai fejlesztése eredményeként a nagy védelmi képességű védőszemüvegei egyben komfortosak és modern kivitelűek.

 

A különböző anyagokból készült látómezőket egyedülálló bevonatokkal látják el, melyek további védelmi funkciókat látnak el.

 

 

Az Uvex védőszemüvegek bevonatai:


supravision SUPRAVISION HC-AF

Egyedülálló védőbevonat, amely lehetővé teszi a lencsék két oldalának különböző védőréteggel való bevonását. A külső oldalra karcálló réteg kerül, belülre egy speciális páramentes bevonat. A fenti eljárással készült védőszemüvegek messze túlhaladják az előírások követelményeit, és ezen kívül a lehető legmagasabb UV sugárzás elleni védelmet biztosítják.


optidur 4C OPTIDUR 4C PLUS

Négy tulajdonság kompozíciója:· páramentes · karcálló mindkét oldalon· UV-sugárzás szűrő · antisztatikus Ezen tulajdonságok kombinálásával, valamint hatékonyságának köszönhetően a vonatkozó szabvány követelményeit egyértelműen meghaladja, és így a használónak összességében egyedülálló szemvédelmet kínál.

 


optidur NCOPTIDUR 3000 UV (OPTIDUR NC)

Ezt a védőréteget azzal a céllal fejlesztették ki, hogy a PC látómezők mindkét oldalát a lehető legnagyobb karcállósággal lássák el. Az OPTIDUR 3000 olyan karcállóságot nyújt, amely közel olyan jó, mint az üvegé. Vegyi anyagokkal szemben ellenálló, könnyen tisztítható.

 


infradur INFRADUR PLUS

A polikarbonát hegesztő szűrők, amelyek infradur PLUS bevonattal készülnek, nem csak az UV és IR sugarak, valamint a túlzott fényerősség ellen védenek, hanem mechanikai hatás esetén maximális stabilitással rendelkeznek, amely sokkal jobb, mint a hegesztő üvegekké. Ezen kívül kis súlyúak és hosszú élettartamúak. Hegesztéshez használható látómező, rendkívül karcálló. Ezen túlmenően csökkenti a hegesztési szikrák szembe kerülésének veszélyét.

 

 

 

 

 

 

Nincsenek listázandó termékek ebben a kategóriában.
Készítette: OpenCart Magyarország
Alba Prevent Webáruház © 2024