Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/azevahu1/public_html/albaprevent.hu/webshop/system/database/mysql.php on line 6
Segítség a hegesztésvédelemhez
Kategóriák
Kiemelt termékek

Segítség a hegesztésvédelemhez

Segítség a hegesztésvédelemhez

A pajzsok alkalmazási területe a hegesztés, ahol - az alkalmazott technológiától és a megmunkált munkadarabtól függően - a felsorolt kockázatok bármelyike, egyidejűleg több is fennállhat. A pajzsok védőképességét ezért minden esetben az határozza meg, hogy az elektromágneses sugárzás mely fajtájával szemben milyen mértékű védelmet képes nyújtani.

A hegesztési művelet alapvetően két csoportba sorolható:

- lánghegesztés (elegendő a szem védelme, csak védőszemüveget kell használni),

- ívhegesztés (az arc védelmére is szükség van, védelmet kell biztosítani kb. 3600 °C hőmérséklet, a megolvadt fém fröccsenése és az elektromágneses sugárzás ellen).

A hegesztéskor kisugárzott energiákat legjobban a villamos ívhegesztés példázza.
Villamos ívhegesztéskor a kisugárzott energia elsősorban az ívfelület nagyságától és a hegesztőáram erősségétől függ, és csak másodsorban - de nem elhanyagolhatóan - a hegesztendő anyagtól.

Tapasztalatok szerint villamos ívhegesztéskor a sugárzás 10 %-a ultraibolya, 30 %-a a látható és 60 %-a az infravörös sugárzási tartományba esik.

A hegesztőpajzsok főbb részei:

 • pajzstest
 • védő-szűrőüveg tartó
 • védő-szűrő előtétüveg

A pajzstest külső felülete világos színű, vagy reflektáló felületű hőálló bevonattal is készülhet. A pajzstestnek és tartozékainak a villamos ívhegesztéskor keletkező hőmérséklettel szemben (közel 3600ºC) és a megolvadt fém fröccsenésével szemben ellenállónak kell lenni. A pajzstest anyaga önkioltó legyen. A hegesztőpajzsok és tartozékainak tömege (pajzstest) - a védő-szűrőüveg és előtétüveg nélkül - nem lehet több, mint 0,55 kg.

A védő-szűrőüveg a pajzstest által biztosított arcvédelmen belül a szem speciális védelmét is szolgálja.

A védő-szűrő előtétüveg a mechanikai hatások ellen nem véd, ez ellen a szűrő alá vagy fölé beépített megfelelő ütésszilárdságú, szilánkmentesen törő betét biztosít védelmet. A fejre vagy védősisakra erősíthető pajzsok a fejkosáron, illetőleg a felfogó-szerkezeten fel- és behajthatók, valamint minden helyzetben biztosan rögzíthetők legyenek.

A hegesztő szűrők kiválasztása és használata

 • Hegesztéshez és hasonló technológiákhoz alkalmazható szűrők áteresztési követelményei és kiválasztási elvei az (MSZ EN 169:2001) szabvány alapján

A szabvány előírja azoknak a szűrőknek a skálaszámait és az áteresztési tényezők követelményeit, amelyeket
- hegesztési

- keményforrasztási

- ívfaragási és plazmavágási

munkákban foglalkozatott személyek védelmére terveztek.

Hegesztő szűrők skálaszámai:

Gázhegesztéshez és keményforrasztáshoz: 4-5-6-7
Lángvágáshoz: 5-6-7
Plazmasugár vágáshoz: 11-13
Villamos ívhegesztéshez: 9-15
Ívfaragáshoz: 10-15.

A hegesztéshez és a vele rokon eljárásokhoz alkalmas védőszűrő skálaszámának a kiválasztása és a használat általános előírásai:

 • az égők térfogatárama,
 • fedőporok jellemzői,
 • áram típusa (ívhegesztésnél, ívfaragásnál és plazmavágásnál),
 • ívtípus,
 • a dolgozónak a lánghoz vagy az ívhez való viszonya,
 • helyi világítás,
 • az emberi tényező.

Nincsenek listázandó termékek ebben a kategóriában.
Készítette: OpenCart Magyarország
Alba Prevent Webáruház © 2024