Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/azevahu1/public_html/albaprevent.hu/webshop/system/database/mysql.php on line 6
Segítség a légzésvédők kiválasztásához
Kategóriák
Kiemelt termékek

Segítség a légzésvédők kiválasztásához

Segítség a légzésvédők kiválasztásához

Alapfogalmak

Áttörési idő

A gázszűrő kapacitásvizsgálatának kezdetétől addig az időpontig eltelt idő. amikor a ki­áramló levegőben elérték az áttörési koncentrációt.

Névleges használati idő (gyakorlati)

Valamely készülék használati ideje, amelyet az előírt térfogatárammal végzett laboratóriumi vizsgálatban meghatározott osztályozásra használnak. A megállapított használat idő a ké­szülék tényleges használati ideje a gyakorlatban.

A kiválasztás szempontjai

Teljes álarcot kell használni, amennyiben a belélegzett levegő különösen mérgező porokat, vagy gázokat tartalmaz, a levegőben lévő gáz koncentrációja meghaladja a 0.1 tf %-ot.

Ha a levegőben lévő veszélyes gáz szagtalan, pl.: szénmonoxid esetében, álarc helyett frisslevegős, vagy nyomólevegős légzésvédő készüléket kell használnunk.

A részecskék, gázok, valamint gőzök ellen védő szűrők kiválasztásánál mindenkor figyelem­be kell venni a káros anyag koncentrációját!

Gázszűrők alkalmazása esetén nem lehetnek mérgező szilárd részecskék jelen.

Részecskeszűrő alkalmazása esetén nem lehetnek jelen mérgező gázok vagy gőzök.

Kombinált szűrőket csak úgy választhatunk, ha mindkét káros anyag (tehát mind gázra és gőzre, mind pedig porra és egyéb szilárd részecskékre) koncentrációját figyelembe vesszük! Valamely anyag túl magas koncentrációja a kombinált szűrés alkalmazását kizárja! Bizonytalan esetben biztonsági okokból kombinált szűrőket kell alkalmazni.

Porszűrők és gázszűrők alkalmazási feltételei
Porszűrők A legnagyobb megengedett káros anyag koncentráció Védelem

P1 (kis szűrőképesség)

5-szörös HTP-érték inert részecskék (kellemetlenek, de veszélytelenek)
P2 (közepes szűrőképesség) 10-szeres HTP-érték kis mértékben káros részecskék (egészségre károsak)
P3 (nagy szűrőképesség)

50-szeres HTP-érték félálarccal használva,

200-szoros HTP-érték teljes álarccal használva

mérgező részecskék
Gázszűrők Káros anyag koncentráció Védelem
Kis szűrőképességű Maximum 0,1 tf %  
Közepes szűrőképességű Maximum 0,5 tf %  
Nagy szűrőképességű Maximum 1,0 tf %  

A légzésvédő készülék és az álarctest közötti csatlakozást állandó, különleges vagy menetes csatlakozóval lehet megvalósítani. Szabványok meghatározzák, hogy a különféle légzésvédő készülékek menetes csatlakozói milyenek legyenek. Követelmény, hogy bármely más típusú menetes csatlakozót ne lehessen csatlakoztatni a készülékre előírt menetekhez.

A légzésvédő eszközt viselő dolgozóknak pótlólagos pihenő időre van szükségük a végzett munkajellegének és nehézségi fokának függvényében. A légzésvédő eszközt használó dol­gozók figyelmét fel kell hívni arra, hogy a védőeszköz légzési ellenállása korlátozhatja a munkatevékenységet és a dolgozó által elfogadhatónak ítélt viselési időtartamot. Nem minden esetben elegendő csak a légutak védelme, bőrön át felszívódó anyagok eseté­ben megfelelő védőruha viselése szükséges.

Légzésvédő eszközt oldószerekkel nem szabad tisztítani. Mosni gyenge mosogató­szerrel vagy tisztítószerrel szabad. Tiszta vízzel le kell öblíteni és állványon, tiszta felületen kell megszárítani.

 

Nincsenek listázandó termékek ebben a kategóriában.
Készítette: OpenCart Magyarország
Alba Prevent Webáruház © 2024